Beroepsopleiding Notariaat

Theorie direct toepassen in praktijksituaties

De Beroepsopleiding Notariaat combineert theorie met praktijk door middel van casussen, gericht op het ontwikkelen van vaardigheden en attitude. Er is aandacht voor juridische kennis en professionele houding, passend bij de behoeften van het notariaat van de toekomst.

De cursussen vinden plaats in Amsterdam en Utrecht, met locaties bepaald op basis van aanmeldingen.

Opbouw

De Beroepsopleiding Notariaat duurt drie jaar. Elk leerjaar heeft een eigen focus, met een vaste structuur van opleidingsdagen, Masterclasses en voorbereiding in de digitale leeromgeving. De werkwijze is praktijkgericht, activerend en persoonlijk.

Jaar 1 – De rechtspraktijken

Je start de Beroepsopleiding met een tweedaagse Kick-off met je gehele cohort. Daarna volg je opleidingsdagen over alle drie rechtsgebieden: Familiepraktijk, Vastgoedpraktijk en Ondernemingspraktijk. In elke praktijk volg je vijf opleidingsdagen. Na elke rechtspraktijk is er een intermezzo in de vorm van een Masterclass. De inhoud sluit nauw aan op wat je dagelijks tegenkomt op kantoor. Casuïstiek, feedback en uitwisseling met vakgenoten staan centraal. In dit eerste jaar heb je iedere twee weken een bijeenkomst.

Jaar 2 – Integratie en verdieping

In het tweede jaar staat de samenhang tussen de rechtspraktijken centraal. Leerjaar 2 start met een gezamenlijke tweedaagse masterclass als kick-off van leerjaar 2. Hierna volg je vijf opleidingsdagen die elk een integratievak behandelen, waarin je werkt aan grotere, praktijkgerichte opdrachten over thema’s als activa-passiva transactie, bedrijfsopvolging, bouwproject, boedelafwikkeling en estate planning. De opleidingsdagen vinden ongeveer eens per maand plaats. Het jaar wordt afgesloten met een Masterclass.

Jaar 3 – Verdieping en afronding

In het derde jaar kies je een van vier verdiepingsrichtingen: Algemene praktijk, Familiepraktijk, Vastgoedpraktijk of Ondernemingspraktijk. Je volgt vijf opleidingsdagen binnen jouw richting, gevolgd door een afsluitende masterclass waarin je jouw ontwikkeling presenteert en toetst. Daarna volgt een afsluitend mondeling examen.

Leren in en van de praktijk

De opleiding is sterk verweven met de praktijk. Je werkt met opdrachten die je op je eigen kantoor uitvoert en bespreekt casuïstiek met collega’s. Ook je werkgever speelt een actieve rol in het leerproces. Denk aan praktijkopdrachten, het integreren van thema’s in vaktechnische overleggen en begeleiding bij je ontwikkeling als toekomstig notaris.

Hoe leer je?

Je leert via fysieke bijeenkomsten en online voorbereiding. Je maakt opdrachten, bespreekt casuïstiek en werkt samen met trainers en mededeelnemers. Actieve deelname is een voorwaarde voor toelating tot het volgende leerjaar. Elk onderdeel vraagt om reflectie, samenwerking en zelfsturing. Alle opleidingsinformatie en studiematerialen worden digitaal aangeboden in de digitale leeromgeving.

Toelatingsvereisten

Ben je als kandidaat-notaris minimaal 6 maanden werkzaam in een notariële praktijk? Dan kun je deelnemen aan de Beroepsopleiding Notariaat. Ben je 3 tot 6 maanden werkzaam als kandidaat-notaris? Ook dan kun je je aanmelden voor de Beroepsopleiding. Als er nog plek is in een groep word je toegelaten tot de opleiding. Ook als je minder dan 3 maanden werkzaam bent als kandidaat-notaris kun je worden toegelaten. Er moet dan plek zijn in een groep, én je moet een verklaring van je werkgever kunnen overleggen die aantoont dat je voldoende werkervaring hebt (bijvoorbeeld als werkstudent).

Toelating leerjaar 2

Als je leerjaar 1 met goed gevolg hebt doorlopen ben je toelaatbaar tot leerjaar 2. Je hebt leerjaar 1 met goed gevolg doorlopen als:

  • je de kick-off hebt bijgewoond en niet meer dan 2 opleidingsdagen hebt gemist;
  • je gedurende alle bijeenkomsten van Pakket I een actieve inzet en bijdrage hebt laten zien;
  • je alle diagnostische toetsen hebt gemaakt en de voorbereidende opdrachten volledig hebt ingeleverd. Ook van de opleidingsdag(en) die je eventueel hebt gemist;
  • je deelgenomen hebt aan minimaal twee keer intervisie. Tijdens de opleidingsdagen vindt drie keer intervisie plaats;
  • en je een individueel verificatieportfolio hebt opgesteld, bijgehouden, geactualiseerd en opgenomen in de DLO (incl. onder meer alle verificatieformulieren en reflectiedocumenten).

Leerjaar 1 kent geen examen.

Vrijstellingen: versnel je traject

Volgens het Onderwijs-, examen-, en vrijstellingenreglement Beroepsopleiding Notariaat bestaat de mogelijkheid om vrijstellingen te verkrijgen voor specifieke cursus- en examenonderdelen van jaar 2 en jaar 3. Een verzoek tot vrijstelling kan worden ingediend bij het bestuur van Stichting Beroepsopleiding Notariaat 2.0 via het e-mailadres beroepsopleiding@knb.nl. De onderdelen van jaar 1 komen in beginsel niet in aanmerking voor vrijstellingen.

 

Ben je een zij-instromer? Lees dan hier verder!

Certificaat

Na succesvolle afronding van leerjaar 3 van de Beroepsopleiding Notariaat ontvang je een certificaat. Dit certificaat wordt eenmalig uitgereikt als erkenning van je inzet en prestatie.

Er worden, conform het beleid van universiteiten, geen duplicaat-certificaten verstrekt. Het certificaat is niet vereist voor een mogelijke benoeming tot notaris, aangezien de KNB de gegevens van kandidaat-notarissen die de beroepsopleiding notariaat hebben voltooid, bijhoudt in hun ledenadministratie. Mocht je het certificaat om andere redenen nodig hebben, dan kan op verzoek een verklaring worden verstrekt waarin wordt bevestigd dat het certificaat is uitgereikt.

Reglement

Op grond van de artikelen 1 en 2 van de Verordening opleiding kandidaat-notarissen stelt het bestuur van de KNB een onderwijs-, examen- en vrijstellingenreglement vast. In dit reglement zijn de onderwerpen die volgens de verordening nader moeten worden geregeld omtrent het onderwijs, het examen en vrijstellingen achtereenvolgens geregeld.

 

Onderwijs- examen- en vrijstellingenreglement

Historie opleiding

Tot en met het startjaar 2023 werd de Beroepsopleiding Notariaat uitgevoerd door het samenwerkingsverband SBN, Stichting Beroepsopleiding Notariaat. Deelnemers die in of vóór september 2023 zijn gestart met Pakket I van de Beroepsopleiding Notariaat vervolgen dit onderwijs binnen de SBN. De laatste groepen (gestart in september 2024 met Pakket II) sluiten de opleiding af in juni 2026. De uitvoering voor dit gedeelte van de beroepsopleiding ligt bij het CPO. Heb je vragen over eerdere edities van de opleiding of over je inschrijving bij een eerder cohort? Dan kun je terecht op de website van CPO/SBN:
www.ru.nl/cpo/sbn, telefoonnummer 024 – 361 22 55 of sbn@cpo.ru.nl.